marți, 18 martie 2008

Privatizarea in fotbal

Copos si schimbul de terenuri cu Loteria. Becali si schimbul de terenuri cu MAPN-ul. Iancu si spalarea de bani de la RAFO. Paszkany si santajul din dosarul Gazeta. Bucsaru si fraudarea CFR-ului (compania, nu echipa). Mititelu si terenurile dobandite dubios in judetul Dolj.

Toate sunt scandaluri care ii implica pe principalii conducatori de cluburi de fotbal din Romania.

In aceste zile, la Rapid se pregateste trecerea pachetului majoritar de actiuni de la George Copos la Fathi Taher. Odata incheiata tranzactia, omul de afaceri iordanian ii va putea lua locul cu brio lui Copos pe lista de mai sus.

Numele lui Taher este asociat in presa cu mai multe servicii secrete straine (KGB, Mossad) si apare, de asemenea, si in dosarul "Flota", in care a fost cercetat actualul presedinte al tarii. Este interesant cum fotbalul atrage, aproape in totalitate, investitori controversati. Cum suma acestora ramane constanta. Cand sa te bucuri ca ai scapat de unul, dai peste altul.

Patronii care poarta pe portofele fotbalul intern postrevolutionar au fost acceptati neconditionat intr-unul dintre cele mai performante domenii de activitate ale Romaniei. Pentru simplul motiv, ca fara combustibilul financiar Dacia Ligii I (fosta Divizia A) nu poate rula alaturi de Rolls Royceul britanic, Peugeotul francez, Mercedesul german sau Ferrariul italian.

Conducatorii din fotbal si autoritatile politice au ales calea cea mai usoara, fara sa fie interesati de efectele de durata. La urma urmei, de ce s-ar fi schimbat lucrurile in fotbal altfel decat in societate. Fotbalul nu e decat o oglinda a privatizarilor frauduloase carora au cazut victime fostele intreprinderi comuniste. Cu o singura diferenta. Aici, terenurile speculate pe piata imobiliara sunt inlocuite de imagine si notorietate.

2 comentarii:

Ovidiu Miron spunea...

Ai dreptate, Mihai. Nici eu nu am incredere in acesti asa zisi investitori. Se jignesc in ultimul hal, fac un circ oribil, iar pe teren echipele nu mai joaca practic nimic

mihai pirvuta spunea...

frumos, frumos articol. ar trebui citit de cat mai multa lume!